www.businesscc.nl

Verwerkers

Privacy | Profilering | Ondersteuning

Organisaties schakelen vaak andere organisaties in om persoonsgegevens voor hen te verwerken. Bijvoorbeeld voor het uitbesteden van de boekhouding. Of door gebruik te maken van een clouddienst die persoonsgegevens opslaat.

AVG-eisen verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers

Als verwerkingsverantwoordelijke blijft u altijd verantwoordelijk voor de persoonsgegevens die u verwerkt. Ook wanneer u die verwerking uitbesteedt aan verwerkers. Uw klanten, burgers, patiënten etc. hebben hun persoonsgegevens immers met ú gedeeld. En niet met uw verwerkers.

Maar dat betekent niet dat u als verwerker geen verantwoordelijkheden heeft. Ook ú moet aan bepaalde AVG-regels voldoen. Opdrachtgevers mogen dat ook van u verwachten. U onderscheidt zich bovendien positief wanneer u laat zien dat u de AVG-regels kent en daaraan voldoet.

Ben ik verwerkingsverantwoordelijke of verwerker?

In de praktijk kan het soms lastig zijn om te bepalen of u verwerker of verwerkingsverantwoordelijke bent. Daarom vindt u in dit dossier het antwoord op veelgestelde vragen over hoe u dat bepaalt.

Verwerkersovereenkomst

Verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers moeten samen een verwerkersovereenkomst afsluiten. Doen zij dat niet? Dan zijn beide partijen in overtreding.