www.businesscc.nl

Wordt je gebeld door onbekend buitenlands nummer?

Privacy | Profilering | Ondersteuning

Wordt je gebeld door onbekend buitenlands nummer?

(fotocredits: Avro-Tros Rader)

Er komen regelmatig meldingen binnen over dat mensen gebeld worden door een onbekend buitenlands nummer….

Wees op je hoede wanneer je gebeld wordt door een onbekend nummer die niet uit Nederland komt. Een Nederlands nummer begint met +31.

Mogelijk Phishing
Nummers die bijvoorbeeld beginnen met +44 zijn afkomstig uit Engeland. Criminelen en fraudeurs laten je telefoon (meestal) één of twee rinkelen en hopen dat je terugbelt. Zo krijgen de oplichters een deel van de belkosten. Dit is een vorm van “phishing”.

Controleer of check
Weet je het niet zeker? Verwacht je telefoontje uit het buitenland? Controleer dan eerst het nummer. Zoek deze op middels bijvoorbeeld Google of zoek de contactgegevens op van diegene waar je een telefoontje van verwacht.

Voicemail
Alternatief is om de beller de voicemail te laten inspreken (als je deze aan hebt staan). Als het belangrijk is spreken ze vast iets in….. 🙂

Helaas kun je, als het een vorm van phishing is, hier niet veel aan doen. Toch wil je graag als organisatie weten door welk nummer men gebeld wordt en hoe vaak dit gebeurd. Je kunt dan zo nodig als organisatie vervolgstappen gaan zetten om dit te voorkomen of in ieder geval te verminderen…..

Mocht je een dergelijk telefoontje krijgen meld dit dan bij de desbetreffende verantwoordelijke binnen jouw organisatie (Helpdesk, I&A of bijvoorbeeld Privacy Officer).

#phishing #caller #buitenlandsnummer #melden